MelaDent Whatsapp

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) nedir?

Pedodonti 0-13 yaş arası çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, korunması ve tedavileri ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Çocukların diş sağlığı bebeklik döneminden itibaren düzenli olarak kontrol edilmeli, ağız ve diş sağlığı için gerekli olan tüm koruyucu ve tedavi edici uygulamalar yapılmalıdır.

Image

Süt dişleri neden önemlidir?

Çocuklarda süt dişleri büyüme ve gelişim için son derece önemli bir yere sahiptir. Süt dişleri beslenmeye, çiğnemeye, konuşmaya ve konuşmayı öğrendikten sonra kelimelerin doğru bir şekilde telaffuz edilmesine ve güzel bir gülümsemeye olanak sağlar. Süt dişlerinin en önemli görevlerinden biri de alttan gelecek olan daimi dişlerin yerini korumak ve daimi dişlerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlamaktır. Süt dişleri sayesinde çocukların çene kemiği gelişimleri ve çene kaslarının normal gelişimi sağlanabilmektedir. Özellikle ön bölgedeki süt dişlerinin erken kaybı sebebiyle çocukların okul hayatında özgüvenini kaybetmemesi açısından düzenli diş hekimi kontrolleriyle erken teşhis ve tedaviler çok önemlidir.

Süt dişleri neden önemlidir?

The journey to achieving a Hollywood smile is made possible through a variety of modern cosmetic dentistry techniques and treatments. Here are some of the most commonly used procedures:

Erken yaşlarda oluşan çürüklerin nedenleri nelerdir?

Ağızda asit oluşturan bakterilerin beslenme ile alınan karbonhidratlarla birlikte diş dokularında belirli bir süre (en az 30 dakika) bir arada olmasıyla diş çürüğü oluşur. Bu bakteriler bebekte dişler yokken bulunmamaktadır. Genellikle ebeveynlerin ya da bakıcıların yemek öncesi yiyeceklerin tadına veya ısısına baktıktan sonra aynı kaşıkla çocuğa vermesi, annenin bebeğin emziğini temizleme amacıyla kendi ağzına götürmesi, bebeğin dudak bölgesinden öpülmesiyle bu bakteriler çocuklara geçmiş olur. Özellikle bebeğin biberon ağızda iken uyutulması, biberona şeker ilave edilerek bebeğe verilmesi, emziklerin bal,reçel gibi tatlandırıcı gıdalara batırılarak verilmesi ve dişler sürdükten sonra fırçalamaya özen gösterilmemesi çürük oluşumuna sebep olur.

Erken çocukluk çağı çürüklerinin oluşumunu önlemek için neler yapılmalı ?

Erken çocukluk çağı çürüğünün oluşmadan önlenebilmesi adına yapılması gereken en önemli unsurlardan biri ebeveynlere ağız hijyen eğitimi verilmesidir ve bebeklerin süt dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılmasıdır. En etkili koruyucu yöntem, diş fırçalama alışkanlığının çocuklara erken yaşlarda kazandırılmasıdır. Erken çocukluk çağı çürüklerinin oluşumunu önlemek için bebekler şeker içeren biberonlarla uyutulmamalı, ilk süt dişleri sürdükten sonra gerekmedikçe gece emzirmekten kaçınılmalı, emzikler şekerli gıdalara batırılarak verilmemeli, mümkün olduğunca şeker içerikli beslenmeden kaçınılmalı.

Diş çürüğünü önleyici besinler nelerdir?

Peynir, süt, yumurta gibi protein içerikli gıdalar dişlerin güçlenmesini sağlar. Probiyotik içeren süt veya yoğurt, kefir gibi ürünler dişlerin çürümesine engel olur. Yer fıstığı, elma, kereviz, havuç gibi lifli gıdalar mekanik temizliğine yardımcı olarak dişlerin çürümesini önler.

Çocuklarda hangi durumlarda genel anestezi yapılır?

Çocuk hastalarda diş tedavilerini gerçekleştirmek her zaman çok kolay olmayabilir. En uyumlu ve sağlıklı çocuk hastaları tedavi ederken bile mutlaka uygulanması gereken davranış yöntemi tekniklerinin yeterli olmadığı durumlarda, her türlü ilaçsız yöntemin denenmesine rağmen hastanın uyumsuz olduğu durumlarda, zihinsel, fiziksel veya psikolojik nedenlerle iletişim kurulamayan çocuklarda, dental işlemden aşırı korkan ve çok sayıda işlem yapılması gereken çocuklarda, klinik ortamında lokal anestezinin başarılı olmadığı durumlarda ya da lokal anesteziye karşı alerjisi olan çocuklarda çeşitli sedasyon teknikleri ve genel anestezi altında tedavi seçenekleri çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.