20 Yaş Dişleri
20 Yaş Dişleri
Üçüncü büyük azı dişi dediğimiz yirmilik dişler sürmesini en son tamamlayan, hem alt hem üst çenenin en arkasında toplamda dört adet bulunan dişlerdir.
Bazı kişilerde daha fazla bulanabileceği gibi daha az sayıda da görülebilir. Yirmi yaş dişleri çene kemiğinde yeterli yer bulamayıp gömülü kalabilir veya yeteri kadar ağız içine süremeyebilir. Böyle durumlarda ağrı ve enfeksiyona yol açabilir.
Gömülü Yirmilik Dişlerin Belirtileri
- Hassas, kızarık diş eti
- Diş etinde şişlik, abse durumu
- Çene ağrısı
- Ağız açmada kısıtlılık
- Yutkunma güçlüğü
- Ağızda kötü tat hissi
- Lenf nodlarında şişlik
- Kulağa vuran ağrı
Gömülü Yirmilik Diş Nasıl Çekilir?
Öncelikle ilgili bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra diş etine kesi atılır. Eğer dişin üzerinde kemik varsa döner aletler yardımıyla kemik kaldırılır. Diş görünür hale geldikten sonra ya tek parça ya da birkaç parçaya ayrılarak diş çıkartılır. Sonrasında diş etine dikiş atılarak işlem tamamlanır.
Gömülü Yirmilik Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
- 45 dakika boyunca ağza yerleştirilen gazlı bez ısırılmalı.
- Uyuşukluk geçene kadar bir şey yiyip içilmemeli
- İlk gün kan sızıntısı olabilir, kanama kontrolünü sağlamak için şiddetli tükürme yada çalkalama eylemleri yapılmamalı.
- Eğer kemik kaldırma işlemi yapıldıysa şişliği ve ödemi azaltmak için ilgili bölgeye dışardan 5 dakika uygula-çek şeklinde buz uygulanmalı.
- Uyuşukluk geçmeye yakın ağrı kesici kullanılmalı.
- Reçete edilen antibiyotik düzenli olarak kullanılmalı, gargaraya bir gün sonra başlanılmalı.
- İlk 24 saat boyunca sert, yapışkanlı, sıcak veya baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı. Püre, çorba gibi yumuşak beslenme yapılmalı.
- İlk 24 saat içinde alkollü, kafeinli, gazlı veya çok sıcak çok soğuk içecekler tüketilmemeli.
- İlk bir hafta pıhtı oluşumunu engellememek için içeceklerde pipet kullanılmamalı.
- İlk 72 saat boyunca iyileşmeyi geciktirmemek ve şiddetli ağrılar oluşturmamak için kesinlikle sigara tüketilmemeli.
- Gece yatarken baş çift yastıkla desteklenmeli.
Gömülü Yirmilik Diş Çekilmezse Ne Olur?
Yirmilik dişler çıkarken çene kemiğinde yer bulamayabilir, gömülü kalıp diğer dişlere zarar verebilir. Farklı pozisyonda gömülü kalan yirmilik dişler sürmüş olan diğer dişlerin köklerini eritebilir, öndeki dişlere baskı uygulayıp sıkıştırabilir. Temizlenemeyen alan oluşturup öndeki dişlerde çürük oluşumuna veya diş eti problemlerinin oluşmasına sebep olabilir. İlgili bölgedeki dişlerde ve çevre dokularda hassasiyet, şişlik ve ağrıya sebep olabilir.