DİŞ BEYAZLATMA
Diş Beyazlatma nedir?
Dişlerde zamanla yiyecek ve içecek (çay, kahve, kola, meyve suyu, şarap) tüketimiyle veya sigara kullanımı ile ya da küçük yaşta alınan antibiyotikler, yapısal bozukluklar ve yaşlanma gibi sebeplerle istenmeyen lekeler oluşabilir.
Diş beyazlatma işlemi bu lekelenme ve renklenmeleri gidermek amacıyla özel jeller kullanılarak diş renginin birkaç ton açılması işlemidir.
Üç çeşit beyazlatma tipi vardır.
- Ofis tipi beyazlatma
- Ev tipi beyazlatma
- Tek diş beyazlatma
Ofis Tipi Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Profesyonel hekimlerce öncelikli olarak diş taşı temizliği ve polisajı yapılarak dişler beyazlatmaya uygun hale getirilir. Sonrasında diş etleri koruyucu bir bariyerle örtülenir, devamında dişler üzerine beyazlatma jeli sürülür ve ışık ile aktive olması beklenir. Jel dişlerde bekletildikten sonra temizlenir ve diş rengi kontrol edilir. Gerek duyulursa tekrar seanslara devam edilebilir. Seanslar ortalama 20 dakika sürer. Seans sıklığı diş hassasiyetine ve istenilen sonuca göre değişebilir.
Ev tipi beyazlatma nasıl yapılır?
Evde diş beyazlatma olarak bilinen bu yöntem için öncelikle ağız içi ölçü alınarak kişiye özel şeffaf plaklar hazırlanır. Hazırlanan plakların içine belirli miktarda diş beyazlatma ajanı uygulanır. Tedaviden etkin bir sonuç almak için plakların gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da geceleri uykuda 8-10 gün boyunca kullanılması gerekir.
Tek diş beyazlatma nasıl yapılır?
Canlılığını kaybetmiş kanal tedavili dişler zamanla renk değiştirebilir. Böyle durumlarda rengini kaybetmiş dişlere devital bleaching de denilen beyazlatma işlemi uygulanır. Öncelikle dişteki mevcut dolgu kaldırılır, daha sonra kök dolgusunun sızdırmazlığı sağlanır ve açılan boşluğa beyazlatma ajanı yerleştirilir. Sonrasında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 48-72 saat aralıklarla seanslar tekrarlanır.
Diş beyazlatma sonrasında nelere dikkat edilmeli??
Beyazlatma işlemi sonrasında beyazlığın uzun süre korunabilmesi için en az bir hafta boyunca dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunlar;
- Renklendirici özellikte olan çay, kahve, meyve suları, asitli içecekler, meyveli soda, kırmızı şarap, kırmızı renkteki meyveler (vişne,çilek,kiraz,nar vb.) ve diş yüzeyinde renklenmeye sebep olabilecek sebzelerin (kırmızı pancar,mor lahana,ıspanak vb.) tüketilmemesi.
- Sigara ve tütün ürünlerinin kullanılmaması.
- Hazır gıdaların (ketçap,hardal,domates sosu vb.) tüketilmemesi.
Ayrıca beyazlatma sonrasında hassasiyeti önlemek için aşırı sıcak ve soğuk beslenmemeye dikkat edilmelidir.
Diş beyazlatma sonrası renk ne zaman geri döner?
Kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak yaklaşık 1-2 sene sonra renklenmeler geri dönebilir. Bu durumlarda hastalar 6 aylık rutin kontrollere gelmelidir. Klinikte uygulanan beyazlatma işlemini takiben evde yapılabilen beyazlatma işleminin hasta tarafından uygulanması rengin korunma süresini uzatır.