MelaDent Whatsapp

GENEL ANESTEZİ

GENEL ANESTEZİ NEDİR?

Genel anestezi, dışarıdan uygulanan bazı özel ilaçlarla bilincin kapandığı, ağrılı uyarana yanıtın alınamadığı, solunum fonksiyonlarının önemli ölçüde baskılandığı veya durduğu, dolaşım sistemi fonksiyonlarının baskılanabildiği geri dönüşlü bir durumdur.

Image

HANGİ HASTALARDA GENEL ANESTEZİ ALTINDA DİŞ TEDAVİSİNE KARAR VERİLİR?

  • Zihinsel, fiziksel veya psikolojik nedenlerle iletişim kurulamayan kişilerde
  • Dental işlemden aşırı korkan ve çok sayıda işlem yapılması gereken kişilerde
  • Dental işlemi lokal anestezi tolere edemeyecek küçük yaştaki çocuklarda
  • Lokal anestezinin başarılı olmadığı durumlarda
  • Lokal anestezik ajanına karşı duyarlılığı ve alerji hikayesi olan kişilerde genel anesteziye başvurulur.

GENEL ANESTEZİ ÖNCESİ DÖNEM

Genel anestezi altında tedavi kararı verilen hasta yakınına süreç ile ilgili bilgi verilir. Hasta yakınları genellikle genel anestezinin tehlikeli olduğu yönünde endişeli olurlar. Her genel anestezi öncesi hastanın anestezi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu muayene sonucunda uzman hekim bazı laboratuvar tetkikleri ve gerekli gördüğü konsültasyonları isteyecektir. İşte bu muayene sırasında hasta yakınlarının akıllarındaki tüm soruları ve endişe duydukları noktaları anestezi uzmanına sormaları, rahatlamalarını ve güven duymalarını sağlayacaktır. Muayene ve tetkikler sonrasında genel anestezi altında tedavi olmasında sakınca bulunmayan hastalara randevu verilir.

Genel anestezi sırasında midedeki sıvı ve yiyeceklerin boğaza ve akciğerlere kaçışını engellemek için hastanın 8 saat aç ve susuz olması istenmektedir. Bu nedenle genel anestezi özellikle sabah saatleri tercih edilir.

GENEL ANESTEZİ SONRASI DÖNEM

Günübirlik hastalara işlem sonrası beslenme, ilaç uygulaması, izin verilen fiziksel aktiviteler, acil durumda ulaşabilecek tek telefon numarasını içeren açıklamalar sözlü ve yazılı olarak verilir. Tüm bu işlem ve düzenlemelerin yanı sıra hasta ve yakınları gönderilmeden önce kişinin ağız-diş sağlığı için beslenmesinde dikkat edilecek noktalar, diş fırçalama ve 6 ayda bir yapılacak düzenli diş hekimi kontrollerinin önemi konusunda bilgilendirilmesi çok büyük önem taşımaktadır.

Tüm anestezi işlemlerinin tıbbi donanıma sahip bilgili hekimler tarafından ve yeterli altyapıya sahip ruhsatlı ameliyathane şartlarında uygulanması gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA DİŞ TEDAVİLERİNİN GENEL ANESTEZİ ALTINDA YAPILMASININ AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Genel anestezi ile tüm diş tedavileri tek seansta yapılabilir.
  • Küçük yaştaki çocukların işlem esnasındaki hareketliliklerinden kaynaklı başarısızlıklar engellenmiş olur.
  • Genel anestezi sonrasında çocuk uyandığında hiçbir ağrı, acı hissetmez. Kanama gibi şikayetlerin hiçbirini hatırlamaz. İşlem esnasında travmaya sebep olabilecek sesler ve kullanılan aletlerden kaynaklı korku giderilmiş olur.
  • Tedavi süreci çocuk üzerinde kötü bir travma oluşturmadan tamamlanmış olur.